CELE MAI BUNE JOCURI MODERNE DE SOCIETATE ACUM ŞI ÎN LIMBA ROMÂNĂ

Stiri

   August 2022   
Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Lansare
20.06.2013

Doamnelor și Domnilor,


Vă prezentăm jocul de societate, cu temă istorică „Stai la coadă!”. Spre deosebire de multe alte jocuri, acesta nu reconstituie momente importante din istoria lumii sau mari bătălii. Acest produs modern, educativ, a fost creat pentru a ilustra felul în care polonezii au trăit pe parcursul mai multor ani.
Pentru a reaminti la ce a condus, printre altele, comunismul care le-a fost impus.

Secolul XX a reprezentat o perioadă deosebită în istoria Poloniei. La data de 11 noiembrie 1918, după 123 de ani de ocupație, s-a împlinit un vis de generații – statul polonez independent a reapărut pe harta Europei. Abia se reușise ștergerea urmelor împărțirii țării și reconstruirea acesteia atunci când a intervenit cataclismul celui de-al doilea război mondial. La data de 1 septembrie 1939, Polonia a fost atacată de către Germania, iar la 17 septembrie de către Uniunea Sovietică. Țara a fost din nou divizată și supusă unei ocupații brutale. Milioane de cetățeni au căzut victime represiunii, iar pagubele materiale pe cap de locuitor au fost mai mari decât cele ale oricărei alte țări participante la război.

După înfrângerea Răscoalei din Varșovia, în toamna anului 1944, germanii au distrus sistematic cea mai mare parte a clădirilor capitalei poloneze. Sfârșitul războiului nu a însemnat pentru polonezi recăpătarea libertății mult așteptate. După decizia arbitrară a marilor puteri, aproape jumătate din teritoriul țării a fost încorporat în Uniunea Sovietică, Polonia primind în schimb unele foste teritorii germane. Țara distrusă a devenit scena nu doar a unor migrații în masă de populație, dar și a introducerii brutale a dictaturii comuniste după model sovietic. Timp de aproape o jumătate de secol, polonezii au fost lipsiți de drepturile fundamentale. Societatea poloneză nu avea însă de gând să se conformeze sistemului impus. La început a dominat rezistența armată, care a fost însă înăbușită sângeros, până când au rămas doar câteva grupuri, apoi unități – ultimul partizan fiind ucis în anul 1963.

După încheierea războiului, o scurtă perioadă de timp a funcționat o opoziție politică legală, însă aceasta a fost lichidată în anul 1947. În tot acest timp au avut loc mișcări spontane de rezistență – greve, manifestații etc. La protestele de masă cele mai ample s-a ajuns în anii 1956, 1968, 1970 și 1976. Răspunsul autorităților a fost de fiecare dată folosirea forței și a represiunii.


Situația s-a schimbat în vara anului 1980, atunci când dimensiunea grevelor s-a dovedit a fi prea mare pentru ca ele să poată fi înăbușite cu forța.
Autoritățile au luat hotărârea de a face un acord cu protestatarii. Ca rezultat, a apărut Sindicatul Independent Autocefal „Solidaritatea”, care în scurt timp a adunat aproape 10 milioane de membri. Dar autoritățile comuniste nu aveau de gând să permită societății să-și aleagă propriul drum. Pentru a proteja sistemul, pe data de 13 decembrie 1981 în Polonia a fost instaurată Legea Marțială. „Solidaritatea” și alte organizații independente au fost nevoite săși desfășoare activitatea în clandestinitate. Îndelungata lor luptă s-a încheiat însă cu victoria din anul 1989, atunci când după negocierile de la masa rotundă a început procesul transferului de putere dinspre partidul comunist către forțele democratice.


Acțiunea jocului nostru se petrece chiar în această perioadă, în deceniul „Solidaritatea”. Nu prezintă însă confruntările dintre opoziție și putere, represiunea de masă și rezistența populației împotriva sistemului. Regimul comunist a avut și o altă caracteristică cu adevărat împovărătoare pentru societatea poloneză. A introdus economia centralizată planificată, bazată pe principii complet nerealiste. A rezultat din aceasta un sistem ineficient cronic care nu putea satisface cerințele societății. Criza economică a atins apogeul în cea de-a doua jumătate a anilor ’80. Și a afectat foarte grav viața de zi cu zi a polonezilor. Descrierea istorică a acestor mecanisme o veți găsi în următoarele pagini ale acestei prezentări.


După cum vă veți convinge în cele ce urmează, jocul trezește emoții, iar unele elemente vă vor stârni, poate, râsul. Merită, de asemenea, să vă gândiți pentru câteva momente la soarta acestor oameni, care nu au putut să se rupă din această lume a absurdului și au trăit astfel ani întregi. Pe toți cei interesați de această perioadă și de alte aspecte ale istoriei recente a Poloniei îi invit să viziteze pagina: www.ipn.gov.pl/history.


D r. Ł u k a s z  K a m i ń s k i
P r e ș e d i n t e l e 
I n s t i t u t u l u i  M e m o r i e i  N a ț i o n a l e

 

Varianta in limba romana a acestui joc a fost realizata si publicata de Ideal Board Games SRL impreuna cu Institutul Cultural Polonez din Romania.

CAUTA IN SITE

Unde pot sa joc?

Blogging

INFO

NEWSLETTER

FACEBOOK